Keramičarski radovi

Barem jedna unutrašnjost životnog ili radnog prostoru obložena je odgovarajućom vrstom keramičkih, porculanskih ili granitnih pločica. Zato su pločice vrlo važan sastavni dio cjelokupne renovacije nekog objekta.

Postavljanje pločica

Prilikom postavljanja pločica postoje različiti zahtjevi i uvjeti, jer su raznoliki po vrsti i namijenjeni su različitim prostorijama. Na primjer, ako trebate postaviti pločice na zid i pod, preporučljivo je početi od zida. postavljanje pločica ne smiju početi od donjeg reda, koji je na podu, već jedan ili dva reda iznad.

Postavljanje podnih keramičkih pločica

Naša tvrtka ponudit će Vam kvalitetno postavljanje pločica, granita, fajansa i kamena.

O načinu, odnosno kvaliteti postavljanja pločica mnogo se raspravlja, no istina je da se trendovi načini lijepljenja pločica s vremenom a s njima sve veći zahtjevi.

Kao na početku svake građevinske djelatnosti, tako i kod postavljanja pločica potrebna je dobra priprema podloge koju je potrebno kvalitetno očistiti i izravnati.

Dok proces njihovog postavljanja još nije započeo, poželjno je razmotriti mogućnost drugačijeg raspona boja, jer se na taj način postiže veća učinkovitost i atraktivnost dizajna. Pločice se također mogu uskladiti s ostatkom namještaja u prostoriji. Prije početka lijepljenja pločica potrebno je razmotriti mogućnost drugačijeg raspona boja, jer se na taj način postiže veća učinkovitost i atraktivnost dizajna.

Čvrsto prianjanje pločica je bitno jer svaka nastala šupljina postavljenu pločicu učiniti ranjivijom i može popucati čak i od relativno laganog pritiska.

Postavljanje zidnih keramičkih pločica
Postavljanje keramičkih pločica

Osim u kuhinji i kupaonici pločice se postavljaju u hodnicima i stepenicama. Najbolja opcija u ovom slučaju je granit. Granit se postavlja i na podovima većih površina. Njegov jedinstveni sjaj i primamljive boje spadaju u njegove pozitivne osobine. Ovaj materijal je poznat po svojoj izdržljivosti i dugotrajnoj ljepoti.

U prostranim interijerima postavljaju se granitne plohe većih dimenzija. Sukladno tome u malim interijerima velike plohe izgledaju jednako dobro jer donose prozračnost prostora.

Održavanje pločica

Redovito poliranje održava površine u izvrsnom stanju i upotrebljivosti. Osim toga, pravodobno poliranje pomaže u očuvanju sjaja.

Prije svega, za upotrebu su prikladni blagi deterdženti. Deterdženti koji su preteški i jaki uzrokuju oštećenja na površinama. Stoga je prikladna upotreba dobro ocijeđene meke pamučne tkanine, kako ne bi dolazilo do pojave mrlja na površinama. Česta čišćenja s puno vode se ne preporučuju.

Važni savjeti za postavljanje pločica

Podne pločice se ni pod kojim uvjetima ne smiju lijepiti na zidove kupaonice i obrnuto. To prije ili kasnije dovodi do ozbiljnih problema, uslijed kojih je često potrebno potpuno se odvojiti i započeti cijeli postupak ispočetka. Za kupaonicu trebate odabrati pločicu od terakote koja je neklizajuća i jamči zaštitu od vanjskih pojava. To uključuje deterdžente, prljavštinu, vlagu i još mnogo toga. Španjolske i talijanske tvrtke nude najbolja ljepila za pločice, ali to se ne odnosi manje na hrvatske proizvođače.