Adaptacija potkrovlja

Mala površina stana u potkrovlju ne bi trebala značiti mali funkcionalni prostor. Postoje neki provjereni načini i rješenja koja će vam omogućiti da stvorite interijer koji je ugodan za korištenje i koji ga neće vizualno smanjiti.

Adaptacija potkrovlja

Dnevni boravak u potkrovlju

Renoviranjem potkrovlja, najčešće dajemo važnost uređenju dnevnog boravaka u potkrovlju. Želimo da naš dnevni boravak bude prostran i svijetao, da omogućava pogled na okolinu i obavlja tražene funkcije. Ovakav prostor ispod tavanskih kosina predstavlja veliki izazov ali istovremeno stvara brojne mogućnosti za nestandardno uređenje potkrovlja.

Renovirati potkrovlje na način da se dodatno urediti dnevni boravak ispod kosina nije teško. Dnevni boravak u potkrovlju izgledat će prostranije ako ostavimo što više prostora.

Krovni prozori

Krovni prozori ne samo da propuštaju više svjetla, već i vizualno proširuju interijer. Kao i u dnevnom boravku ili prizemlju, najbolje je kada svjetlo dolazi s više strana kao bi i kutovi bili dobro osvijetljeni.

Kod ugradnje krovnih prozora u slučaju da može biti postavljen samo jedan prozor, najbolje ga je postaviti na sredini najdužeg zida.

Ako je moguće da prostorije u potkrovlju ima balkonska vrata u zidovima zabata, ona bi trebala biti barem dvokrilna, a krovni prozori što širi.

Renoviranje potkrovlja
Kosi strop od gipsanih ploča

Kosi strop od gipsanih ploča

Jedan od glavnih materijala za oblaganje kosog stropa su gips kartonske ploče. Prilikom oblaganja stropa u potkrovlju koristimo gips kartonske ploče otporne na vatru (ružičaste boje).

Korištenjem gips kartonskih ploča osim za oblaganje kosog stropa, moguće je podijeliti sobu u zone. Materijal ima dobru zvučnu izolaciju,  i  moguće je izvesti završnu obradu oblaganjem uslijed raznih nepravilnosti.

Toplinska izolacija u potkrovlju

Upravo na stropu dolazi do najozbiljnijih gubitaka topline kada je u pitanju stan na zadnjem katu. Zbog djelovanja atmosferskih utjecaja, oko 50% sve izgubljene topline oslobađa se kroz ovu površinu.

Vlasnici moraju točno odrediti koja im je metoda najprikladnija i koji je materijal prikladan za potrebe toplinske izolacije. Inače će toplina nastaviti izlaziti kroz strop. Potrebno je slušati savjete stručnjaka koji imaju veliko iskustvo u izolaciji stropa. osim kvalitete materijala –  (staklena vuna, parna brana), potrebno je  odabrati pravi način pričvršćivanja izolacije na površinu.

Adaptacija u potkrovlju
Adaptacija stana u potkrovlju

Uređenje potkrovnog stana

Prilikom adaptacije potkrovlja postojeće pregrade dimnjake, nosive zidove i stupove, tretirajte kao jedine elemente koji ograničavaju i dijele prostor.

Dnevni boravak u malom potkrovlju trebao bi biti u kombinaciji s blagovaonicom i kuhinjom. Samo odvojene sobe koje zahtijevaju intimnost izvode se s dodatnim zidovima. Namještaj za sjedenje u dnevnom boravku obično je nizak i širok, a krovna kosina potkrovlja ne ometa njegovu upotrebu.

Uređenje potkrovlja knaufom

Sustavi suhozida mogu jednostavno pretvoriti neiskorišten tavanski prostor u ugodne stambene ili poslovne prostore. Uređenje potkrovlja knufom sa sustavima žbuke znači uštedu u troškovima i vremenu, dobivanje površinske, zvučne i toplinske zaštite.

Mnoge su mlade obitelji uz pomoć knaufa riješile svoje stambene probleme prenamjenom potkrovlja. Pomoću Knaufa možemo urediti potkrovlje na način da izradimo stropove, zidne obloge i pregradne zidove ili ga još koristimo kao suhomontažni estrih.

Uređenje potkrovlja knaufom